Adana E-ticaret, elektronik ticaret, çevrimiçi ve internet ticareti: tüm bu terimler, elektronik bilgi teknolojilerini kullanarak mal veya hizmetlerin alım satımını ifade eder. İnternet temel teknolojidir. Ancak , mobil iletişim, elektronik müşteri veri tabanları veya muhasebe yazılımı gibi diğer dijital veri iletimi ve işleme biçimleri de şirketler tarafından kullanılmaktadır. E-ticaret tam olarak nedir, avantajları ve dezavantajları nelerdir ve çevrimiçi ticaretteki mevcut eğilimler nelerdir?
e-Ticaret nedir?
Elektronik ticaret, satın alma süreçlerine ek olarak, bir satın alma işlemini başlatan ve işleyen tüm süreçleri içerir . Bir çevrimiçi mağaza, potansiyel alıcıların yalnızca ürün yelpazesine göz atmakla kalmayıp, aynı zamanda dijital bir sistem aracılığıyla sipariş verip ödeme yapabileceği merkezi bir satış platformu görevi görür. Elektronik ürün yönetim sistemi , satılan ürünü kaydeder ve envanteri günceller. Bir RFID çipi, nakliye yolunu izler. CRM sistemleri ise müşteri ile iletişimde kalmayı mümkün kılar.
Daha dar bir tanımla, e-ticaret böylece e-ticaretin bir alt alanını oluşturur . Bu, elektronik bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanıldığı tüm otomatikleştirilmiş iş süreçlerini içerir. Büyük ölçüde otomatikleştirilmiş iş süreçlerini kullanırken amaç, işleri daha verimli hale getirmek ve satışları artırmaktır.
Dijital teknolojiler elektronik ticaretin temelini oluşturmaktadır. Sağlayıcılar ve alıcılar, e-ticaretin bir parçası olarak dijital olarak veri alışverişinde bulunur. Çok farklı teknolojiler dahil edilebilir: Bant genişliği, basit radyo teknolojisinden (örneğin Bluetooth) yapay zekaya (AI) dayalı oldukça karmaşık sistemlere kadar uzanır. İnternet ve telefon gibi iletişim teknolojilerinin yanı sıra elektronik veri tabanları ve kelime işlemci yazılımları da kullanılmakta, sosyal medya veya televizyon reklam mecrası olarak kullanılmakta, ödeme işlemleri online bankacılık üzerinden yapılmakta ve müşteri hizmetlerini chatbotlar devralmaktadır. Bu sayede kablosuz veya kablolu ağların yaygın bir dijital altyapısı oluşturulmaktadır. Ortak payda, uzamsal mesafelerin üstesinden gelindiği gerçeğidir.. Bazen bu tamamen fiziksel temasın yerini alır. E-ticaret, tüketicilerin fiziksel bir mağazaya gitmesini veya yüz yüze tavsiye almasını gereksiz kılıyor.
e-ticaretin özellikleri
E-ticaret yazılımlarının amacı, satış süreçlerini optimize ederek söz konusu şirketlerin daha fazla satış yapmasını sağlamaktır . Satışla ilgili tüm iş süreçleri daha verimli hale getirilmeli ve buna bağlı maliyetler azaltılmalıdır. İnternetin yardımıyla şirketler, çevrimiçi mağazalar, pazar yerleri (örneğin Amazon) veya açık artırma platformları (örneğin eBay) aracılığıyla yeni satış kanalları kazandılar . Sosyal medya, dijital reklamlar ve haber bültenleri aracılığıyla yeni müşteriler kazanıyorlar ve otomatik CRM sistemlerini kullanarak nispeten daha az çabayla çok sayıda müşteri ilişkisini sürdürüyorlar.
Çevrimiçi perakendeciler genellikle sektöre ve iş hedefine bağlı olarak hangi teknolojilerin ve satış kanallarının kullanılacağına karar verirler . Tüm süreçleri dijitalleştirmek hiçbir şekilde gerekli değildir. Bunun yerine, eğilim, aynı anda birkaç seçilmiş kanalı kullanan çok kanallı ve çapraz kanallı pazarlamaya yöneliktir. Örneğin, bir mobilya mağazası, çevrimiçi bir varlığa sahip olarak müşterileri çekebilir. Aynı zamanda, yine de bir kırtasiye dükkanı veya en azından bir showroom sunmalıdır. Orada müşteriler, nakliye masraflarından tasarruf etmek için en sevdikleri mutfak ünitesini inceleyebilir veya çevrimiçi sipariş ettikleri mobilyaları kendileri alabilirler.
Elektronik ticarette tüm kanalların birbiriyle ideal şekilde koordine edilmesi önemlidir . Kullanılan elektronik teknolojiler, lojistikten pazarlamaya ve müşteri hizmetlerine kadar mümkün olduğunca değer zincirine entegre edilmelidir. Örneğin, web sitesinde reklamı yapılan bir ürün mutlaka stokta olmalıdır.
Elektronik ticaret verimliliği artırmaya hizmet eder . Örneğin çevrimiçi ticaret, satış süreçlerini hızlandırır. Çünkü müşteriler, akıllı telefonlarından veya ev bilgisayarlarından aralığa rahatça göz atmak ve istedikleri zaman sipariş vermek için bunu kullanabilirler. Bilgisayar destekli sistemler süreçleri otomatikleştirir, bu da zamandan tasarruf anlamına gelir. Bu aynı zamanda personel maliyetlerini de azaltır . Dükkanınız yoksa e-ticaret sayesinde kira ödemenize bile gerek yok. Ve internet üzerinden dijital tekliflerin dağıtımı, postane veya benzer hizmet sağlayıcılar aracılığıyla yapılan dağıtımdan çok daha ucuzdur. Şirketler ayrıca e-ticareti yeni satış pazarlarını daha kolay ve uygun maliyetli bir şekilde açmak için kullanabilir, ör. B. bölgeler üstü hareket eder.
E-ticaret, her türlü ticari işleme izin verir . Örneğin işlemler hem B2B alanında (şirketler arası iş ilişkileri) hem de B2C alanında (şirketler ve tüketiciler arasındaki iş) gerçekleştirilebilir.
e-Ticaretin Faydaları
İşletmeler NEO Bilişim tarafından üretilen e-ticaret sistemlerinden birçok şekilde yararlanabilir. Avantajlar şunları içerir:
- Mekânsal mesafelerin üstesinden gelmek : İnternet, bayileri sabit bir satış konumundan bağımsız hale getirir. Ulusal veya uluslararası yeni satış pazarları açabilirsiniz. Fiziki malların satışı hala lojistik kapasitelerin genişletilmesini gerektirse de, yeni lokasyonların açılmasına gerek yoktur. Çevrimiçi iletişim bazen iş gezilerini bile gereksiz kılar. Tüketicinin bakış açısından, çevrimiçi ticaret, geniş bir yelpazeden seçim yapabilme ve kalite ile fiyatları doğrudan karşılaştırabilme avantajına sahiptir.
- Daha verimli satın alma süreci : E-ticaret, gecikmeden alışverişe olanak tanır. Satın almak isteyenlerin bir ürünü satın almak için sabit bir mağazaya gitmesine gerek yoktur. Bunun yerine, evden veya hareket halindeyken günün her saatinde rahatlıkla sipariş verebilirsiniz. Hemen bir mağaza sistemi aracılığıyla bir sipariş onayı alacaksınız. Servis sağlayıcılar hizmetlerini çevrimiçi olarak da sunabilirler. Örneğin, bir seyahat acentesi ilgili taraflara çevrimiçi tavsiyelerde bulunabilir ve rezervasyonları kabul edebilir.
- Elektronik ticaret, işlem maliyetlerini düşürür : E-ticaret, yeni iş ve depo yerleri açma ihtiyacını ortadan kaldırabilir. Envanter, yazar kasa ve mağaza sistemleri, envanter ve nakit akışını otomatik olarak izler. Bu, şirketin farklı alanlarını koordine etmeyi kolaylaştırır ve yeni iş modelleri için alan sunar. Küçük ve orta ölçekli şirketler rekabet güçlerini artırmak için artık çevrimiçi hizmet sağlayıcılarla işbirliklerine girebilirler: Örneğin, kendi çevrimiçi mağazalarını kullanmak yerine Amazon pazaryerini veya eBay açık artırma platformunu kullanırlar, hizmetin bir kısmını dışarıdan temin ederler. satış süreci ve aynı zamanda geniş erişimli pazarlarından yararlanır.
- Basit çok kanallı ve çok kanallı pazarlama : Çevrimiçi ve çevrimdışı dünyaları birbirine bağlamanın ve birden çok kanal kullanmanın bedelini öder. Sabit perakendeye ek olarak bir çevrimiçi mağaza ve sosyal medya kullanıyorsanız, tüketicinin teklifinize karar verebileceği daha fazla temas noktası vardır.
- Yüksek erişimli reklamcılık : Sosyal medya, bloglar ve kendi şirketinizin web sitesi, teklifinize dikkat çekmek için ucuz yollar sunar. Facebook’ta aktif olan şirketler, ağın yüksek erişiminden yararlanır. Arama motoru pazarlamacılığı ve çevrimiçi reklamlar, genellikle klasik basılı reklamlardan veya TV reklamcılığından daha küçük bir reklam bütçesiyle başarılı bir şekilde uygulanabilir. Ayrıca, çevrimiçi reklamcılığı kişiselleştirmek, geleneksel reklamcılığa göre daha kolaydır.
- Müşterilere daha yakın : Sosyal medya, potansiyel müşterilerle daha kişisel iletişim kurmanıza ve şirketinizin imajını iyileştirmenize olanak tanır. İzleme ve analiz araçları, kişisel verileri toplamayı ve daha doğru müşteri profilleri oluşturmayı kolaylaştırır. Bu, reklam kampanyalarının daha iyi planlanmasına ve aralığın taleple uyumlu hale getirilmesine olanak tanır. CRM sistemleri, müşterilerle iletişimi sürdürmenizi kolaylaştırır.
- Daha fazla müşteri memnuniyeti : e-posta desteği, çevrimiçi iletişim formları veya sohbetler, potansiyel müşterilerin tavsiye aramasını engelleme eşiğini ortadan kaldırır. Bu teknolojiler sayesinde müşteriler günün her saatinde sorgu gönderebilir ve daha hızlı yanıt alabilir. Basitleştirilmiş sipariş ve ödeme süreçleri, hem müşterilerin hem de şirketlerin çabalarını azaltır.
e-Ticaretin dezavantajları
Ancak, e-ticaret bazen şirketler ve müşteriler için bazı dezavantajlarla ilişkilendirilir. Bunların gerçekleşip gerçekleşmediği, büyük ölçüde bir şirketin hangi sektöre ait olduğuna ve hangi kapasitelere sahip olduğuna bağlıdır.
- Ayrıntılı uygulama : Dijital bir altyapı oluşturmak zaman ve para gerektirir. Her küçük perakendeci, bir çevrimiçi mağaza kurmak veya sosyal medya kanallarını düzenli olarak yönetmek için uygun bilgi birikimine veya insan ve finansal kapasiteye sahip değildir. Bir web sitesini yalnızca ara sıra sürdürmek pek mantıklı değil. E-ticaretteki engeller, nakliye yöntemleri ve şikayetlerin maliyeti de olabilir.
- Reklamcılık için çaba ve uzman bilgisi : Çevrimiçi pazarlamanın maliyetlerden ne ölçüde tasarruf sağladığı sektöre bağlıdır. Son derece rekabetçi pazarlarda, şirketler ayrıca World Wide Web’de dikkat çekmek için rekabet etmek zorundadır. Google AdWords ile tek seferlik bir reklam kampanyası yeterli değildir. Akıllı telefonlar ve sosyal medya ile birlikte kullanıcıların dikkat süreleri de kısaldı. Profesyonel arama motoru pazarlaması ise, uzman bir ajanstan teknik bilgi veya bazen daha pahalı destek gerektirir. Burada küçük şirketler genellikle büyük şirketlerle rekabet edemez.
- Artan rekabet ve fiyat baskısı : Küresel e-ticaret, rakiplerin sayısını artırıyor. Arz talebi aşarsa, bu şirketleri muazzam fiyat baskısı altına sokar. Fiyat karşılaştırma portalları ile tüketicilerin en ucuz teklifi seçmesi kolaydır. Örneğin moda sektöründe, Asya’daki düşük maliyetli üretim tesisleri, aracılar olmadan tüm satışları giderek daha fazla üstleniyor. Genellikle müşterilerinin gümrük ve nakliye masraflarından feragat ederler ve modalarını çevrimiçi olarak rakipsiz bir düşük fiyata sunarlar. Yerli firmalar açısından sektöre bağlı olarak bu tür fiyat savaşlarına karşı kendini savunmak ve kar elde etmek çok zor.
- Kişisel tavsiye eksikliği : Her çevrimiçi perakendeci 24 saat müşteri hizmeti sunamaz veya hizmet sohbet robotlarını web sitelerine entegre edecek kaynaklara sahip değildir. Moda butiğinin aksine müşteri ile doğrudan temas yoktur. Müşterinin bakış açısından, eğitimli personelin satış tavsiyesi, örneğin bir sohbetten birçok durumda daha ikna edici ve daha etkilidir. E-ticaret, özellikle trekking ekipmanı veya tıbbi cihazlar gibi çok fazla açıklama gerektiren ürün ve hizmetler için yerinde danışmaların yerini alamaz.
- Mağaza ölümleri : Artan İnternet ticareti, sabit perakendecilerin pahasına. Alman Perakende Derneği (HDE) tarafından yapılan bir ankete göre, ankete katılan perakendecilerin yaklaşık yüzde 60’ı düşen ziyaretçi sayılarından şikayet ediyor. Uzmanlar, birkaç yıl içinde iç şehirleri ıssız hale getirecek dükkanların kitlesel yok oluşunu tahmin ediyor.
- Ödeme ve veri güvenliği : Güvenlik nedenleriyle hala internetten alışveriş yapmaktan çekinen internet kullanıcıları var. İletişim ve ödeme bilgilerini vermek istemiyorlar. Ayrıca, yeni AB Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) gelecekte daha katı kurallar getiriyor ve ihlalleri ağır para cezalarıyla cezalandırıyor.